TIPS
Niet alleen correct rijden is van belang om je paard gezond en gelukkig te houden. Er zijn veel meer factoren die mee spelen. Zo is het van belang dat het paard goed op zijn hoeven staat, (zelf volg ik de online cursus bij Hoofnerd Academy) naar de tandarts gaat en een zadel dat goed past. Maar ook voeding en huisvesting spelen een belangrijke rol. Zo is het belangrijk dat een paard onbeperkt goede kwaliteit ruwvoer krijgt. Beweging, afwisseling en sociaal contact. Maar ook supplementen en behandeling van een osteopaat/fascia release kunnen bijdragen aan een fit paard. Wil jij bijvoorbeeld graag sporten als je buikpijn hebt?
Je eigen fitheid is ook belangrijk, als je zelf scheef/verkrampt/stijf/met zere rug op een paard gaat zitten, kan het paard daardoor ook niet ontspannen en last krijgen. Ook je eigen gedachte zijn heel belangrijk.
Hieronder en op mijn Facebook pagina vind je tips. Ook kan je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief.
Free Rider.
EIGEN GEDACHTE
Denk NIET aan een roze olifant, denk NIET aan een roze olifant, denk NIET aan een roze olifant, denk…Waar denk je aan? …een roze olifant toevallig?
Als hij nou maar (niet) schrikt…Als hij er nou maar (niet) vandoor gaat..Als hij nou maar (niet) gaat bokken..Niet horen paarden niet.
Formuleer je gedachten daarom altijd zo dat je je focust op wat je WEL wilt.
Op het moment dat ik tegen je zeg; denk aan dat je paard super braaf is, fijn ontspannen loopt, alles lukt, jullie werken in perfecte harmonie.
Waar denk je dan aan? Aan een roze olifant? Aan een paard wat schrikt? Aan een paard wat ergens niet langs wilt? Doordat je bezig was met te denken over een paard wat zo fijn liep, had je geen tijd om aan de andere dingen te denken.



DRESSUUR
“Jaa maar je moet toch hun hoofd oprichten want je wilt het evenwicht meer naar achterhand.”
Op het moment dat een paard zijn evenwicht meer naar achter verplaatst, door o.a. het rijden van overgangen, zijgangen en een combinatie van deze 2, (aan een contactteugel, van achter naar voren,) komt de achterhand meer onder de massa en richt de hals vanzelf meer op. Dit kan álleen als een paard ontspannen, voorwaarts en aan twee teugels is, met richting van aanleuning (die vanuit het paard komt) naar voren en naar benede met lengte in de hals. Door terug te werken met de teugels kan je dus alleen een houding in de hals maken, maar NIET het evenwicht verplaatsen.
Goed duidelijk voorbeeld van Rien vd Schaft tijdens de trainersclub van DressagePro:
Op het moment dat je het hoofd (mijn hand) van het paard in een houding zet, gaat de schoft (mijn pols) juist omlaag en de achterhand (mijn elleboog) juist omhoog. Op het moment dat de achterhand zakt (mijn elleboog) gaan de schoft (pols) en hoofd (hand) omhoog.
Ook is het heel belangrijk nooit terug te werken met je binnenhand.










BIJZET
Waarom ik tegen bijzet teugels ben;
Op het moment dat wij mensen uit balans raken gebruiken wij onze armen om balans te houden. Een paard kan dit niet. Een paard gebruikt zijn hals hiervoor. Op het moment dat je bij een paard zijn hoofd dus vast bindt, geeft dit hetzelfde effect als dat je bij ons onze handen op onze rug vast bindt. Een paard gaat hierdoor juist compenseren.
Het is van belang een paard zo te rijden/longeren dat hij in balans komt en gaat ontspannen. Het hoofd komt, als je op de juiste manier traint, vanzelf!
Ook kan je de bodywrap gebruiken tijdens het rijden of bij het werken aan de hand.



VOEDING
In de natuur eten paarden dag en nacht, kleine beetjes, 14-18 uur per dag.
Naast gras eten ze ook uit bomen en struiken. Het is daarom goed om paarden van verschillende hoogtes te laten eten.
Maar ook is het goed om naast hooi en gras o.a. wilgentakken, rozenbottels, kleefkruid, kamille, paardenbloem, smalle weegbree, gedroogde brandnetels, distels etc aan te bieden. Maar ook kruiden zoals munt, peterselie, tijm, rozemarijn etc. Het beste is om je paard zelf te laten kiezen. Bij een mineralenbuffet met o.a. veendrenkstof kiest je paard ook zelf.
Zelf voer ik Agrobs en Metazoa. Ik let er op dat er geen melasse, graan, soja in het voer zit. En weinig suiker en zetmeel. Voor sportpaarden en oudere paarden zijn eiwitten wel heel belangrijk.






SUPPLEMENTEN
– Paarden niet alleen in de zomer maar ook in de winter elektrolyten nodig hebben als ze zweten.
– Je niet snel teveel zout kan geven.
Psyllium/lijnzaad
-Teveel zand in de darmen kan o.a. zorgen voor: problemen met aanspringen in de rechter galop, licht bewegingskreupel, niet aan het been zijn, pijn aan de rechter flank, pijnlijk achter het zadel.
– In extreme gevallen is er tot 40 kg zand in een paard aangetroffen.
– Bij veel merken Psyllium is de dosering te laag.
Let bij het kopen van supplementen goed op dat er geen dextrose (suiker) in zit.

WATER
Controleer jij elke dag de waterbak van je paard?
En ververs je elke dag de waterton van je paard?
In de natuur drinken paarden laag uit meertjes.
Sommige paarden drinken als het vriest niet genoeg water omdat ze dit te koud vinden. Dit kan komen door maagzweren. Te weinig drinken kan koliek veroorzaken. Daarom is het aan te raden om er warm water bij te doen.


UITDAGINGEN
Kan je vanaf beide kanten opstappen?
En kan je i.p.v. gewoon lichtrijden 1 keer zit 2 keer staan? Dus zit-staan-staan-zit-staan-staan-zit-staan-staan?


RECUPTEX



HARNACHEMENT
Controleer regelmatig de stiksels van je singelstoten, beugelriemen en hoofdstel.
Wist je dat het niet goed is voor de kussens van je dressuur zadel om je dressuur zadel op een western steun te leggen?
Een anatomisch gevormde singel is voor veel paarden fijner.
Voor je zadel is het beter om met een rijbroek zonder siliconen rijden.


STAART KNIPPEN
Let op dat de staart van je paard niet te lang wordt, zodat hij er niet op gaat staan.
Ook de zwilwratten moeten niet te lang worden.